Drottningen besökte Ängelholm och Vilnius

Motiv: Drottningen i Vilnius tillsammans med Lituaens president Dalia Grybauskaite. Foto: Petras Malukas/AP-Scanpix.
Torsdagen den 14 april förlade Mentor sitt styrelsemöte i Ängelholm. Drottningen är grundare och hedersledamot av Mentor.
Mentor Sverige är en ideell organisation som tillsammans med svenskt näringsliv och volontärer arbetar med att förebygga våld och droganvändning bland ungdomar.

Under besöket i Ängelholm besökte styrelsen även Peabskolan. Under ledning av Ronny Johansson, lärare som varit med sedan starten, visade skolans elever prov på några av de praktiska momenten vid olika stationer.

Efter besöket sammanfattade Drottningen:  
- Det var roligt att tala med eleverna och med lärarna, som är väldigt entusiastsiska. De ser hur viktigt det är att ge ungdomarna självförtroende så att de kan lära sig ett yrke och bli starka i livet, sade drottningen.

I samarbete med Mentor erbjuder Peabskolan sina elever att få en egen mentor, en vuxen kompis under ett år. Syftet med Mentorprogrammet är att stärka elevens självkänsla och framtidstro och skapa starka relationer mellan unga och vuxna.
- Peabskolan är ett strålande exempel på hur en privat aktör tar ett initiativ och startar något som är bra för företaget, ungdomarna och för kommunen, sade Mentors ordförande Jan Carlzon.

Efter besöket i Ängelholm reste Drottningen vidare till Vilnius, Litauen för möte med Mentor Internationell. På kvällen hölls en konsert till förmån för Mentor där Drottningen höll ett tal om arbetet med Mentor i Litauen.