Drottningen intervjuas om World Child & Youth Forum

Motiv: Drottningen under World Child & Youth Forum 2010. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 17 november hålls det andra World Child & Youth Forum, WCYF, på Kungliga Slottet. WCYF grundades på initiativ av Kungafamiljen 2010. Här ger Drottningen en intervju inför WCYF.

Vad önskar Drottningen att WCYF står för om tio år?
- Då önskar jag att WCYF finns i flera länder. Det är viktigt att sprida kunskap om de här frågorna om barn och ungas rättigheter. Om tio år hoppas jag att barns rättigheter är en naturlig del i vårt samhälle. Barn ska veta att de har rättigheter, att de har rätt till stöd, utbildning, rätt till sin kropp, rätt att bli lyssnade på och att de har en rätt att säga vad de tycker.

När började Drottningen att intressera sig för barn och ungas rättigheter? Finns det en händelse som var startskottet?
- Redan när jag var barn reflekterade jag mycket över hur orättvist livet var, att vissa barn, som jag, hade det bra medan andra barn bodde på gatan. I Brasilien där jag växte upp fanns det många barn som var tvungna att hjälpa till med försörjningen från en alltför tidig ålder. Jag försökte hjälpa till så gott jag kunde. När jag var tio-elva år hade jag en liten "skola" för många av de barnen och jag försökte lära dem att läsa och skriva. Engagemanget har alltid funnits där.

Drottningen har varit med och grundat två organisationer som hjälper barn och unga, Childhood och Mentor. Hur tycker Drottningen att synen på barn och ungas rättigheter har förändrats under de här åren?
- Det är en stor skillnad. Det var i det närmaste tabu att tala om de här frågorna då. Nu är det mycket lättare. Både Childhood och Mentor vågar ta upp svåra frågor om barns utsatthet och droger. Då var det inte många som talade om de här frågorna. Men idag är det lite lättare och det är också många modiga barn och unga som träder fram och berättar sina historier. Det är viktigt.

Vad hoppas Drottningen att WCYF kan göra för skillnad?
- WCYF är inte en politisk arena utan en neutral plattform där experter, vuxna och barn får en möjlighet att träffas, diskutera och knyta nya kontakter. WCYF ska vara en diskussionsplattform för att sätta fokus på de här frågorna om barn och unga. Så enkelt är det. Jag hoppas det blir en konstruktiv dag, där många av de som arbetar mot samma mål får nya kontakter. Jag hoppas att gästerna får med sig en positiv och konstruktiv känsla, att vi alla kan vara med och göra skillnad.

Läs också intervju med Kronprinsessan om WCYF 2011 här. Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om förra årets WCYF här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och besök WCYF:s hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..