Drottningen om undersökning om sin far Walther Sommerlath, del 2

Motiv: Drottningen på Sollidens Slott. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Drottningen intervjuas med anledning av den undersökning som Drottningen tillsammans med familjen Sommerlath har tagit initiativ till.

"Walther Sommerlath var tillbaka med familjen i Tyskland.
Han ägde nu en fabrik och köpte ett hus i Berlin sommaren 1939. Strax därefter utbröt andra världskriget. Först 1947 kunde familjen återvända till Brasilien.

Drottning Silvias föräldrar Walther och Alice Sommerlath kom till Tyskland från Brasilien 1937 med sina två söner, nioårige Ralf och fyraårige Walther. De bosatte sig i Berlin där Walther Sommerlath 1939 övertagit verkstadsfirman Wechsler und Hennig av den tidigare judiske ägaren Efim Wechsler. Ersättningen till Wechsler för firman var Sommerlaths kaffefarm och tre tomter i Brasilien. Wechsler kunde med hjälp av Sommerlaths sätta sig i säkerhet i Brasilien strax före andra världskrigets utbrott 1939. Walther och Alice Sommerlath blev kvar i Tyskland med sina barn under hela kriget. Sonen Jörg föddes 1941 och dottern Silvia 1943. Familjen fick inte möjlighet att återvända till Brasilien förrän nästan två år efter krigsslutet, 1947.

— Jag har inte egna minnesbilder från den här tiden eftersom jag var så liten, säger drottningen. Efteråt orkade ingen heller att tala om kriget. Jag antar att det var för att upplevelserna var så svåra att hantera. De som inte genomlevt kriget hade också bekymmer med att förstå alla dem som drabbats."

Klicka här för att läsa resten av artikeln. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Britt-Marie Mattsson
Utdrag publicerat med tillstånd av Göteborgs-Posten

Klicka här för att läsa hela undersökningen. Öppnas i nytt fönster.