Kronprinsessparet besöker Åbo, dag 2

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Många Åbo-bor hade samlats för att hälsa Kronprinsessparet välkomna till Åbo. Foto: Patrik Österberg/All Over Press
Tisdagen den 20 september inleddes Kronprinsessparets andra dag i Åbo med ett besök vid Logomo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - kulturhuvudstadens centrum.
På Logomo fick Kronprinsessparet en presentation av Europas kulturhuvudstad Åbo 2011 av Cay Sevón från stiftelsen Åbo 2011.

Programmet för dagen var sedan som följer:

09.40
Visning av utställningar                            
Visningen startade med att tre japanska barn- och ungdomskörer tillsammans med skolelever från Åbo sjöng för gästerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kronprinsessparet fick därefter se utställningarna:
"Only a Game? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." - som är producerad av Europeiska fotbollsförbundet UEFA i samarbete med Stiftelsen Åbo 2011.

"Elden är lös" - som är producerad av Åbo stads kulturcentrum/Museicentralen, tillsammans med vetenskapscentret Heureka.

"Alice i Underlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." - som är producerad av Statens museum för fotokonst, tillsammans med Stiftelsen Åbo 2011.
 
11.00                 
Ankomst till Åbo stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kronprinsessparet togs emot av ordförande för kulturnämnden Elina Rantanen och biblioteksdirektör Inkeri Näätsaari och fick en visning av biblioteket.

Kronprinsessparet besökte barn- och ungdomsavdelningarna samt mötte barn och unga från olika skolor i Åbo samt deras lärare.

12.00
Promenad längs åstranden
Kronprinsessparet med sällskap promenerade via bibliotekets innergård och åstranden till Lilltorget och hälsade på allmänheten som hade samlats.

På bibliotekets innergård ligger Landshövdingens Hus där Kronprinsessparet fick berättat om minnestavlan över mötet mellan Kronprins Karl Johan och Tsar Alexander den 1 augusti 1812.
 
12.40
Lunch Hus Lindman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ankomst till Hus Lindman där Åbo stad och Stiftelsen Åbo 2011 var värdar för en lunch.

14.05
Ankomst til Arken
Kronprinsessparet anlände till Arken vid Åbo Akademi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., efter en promenad från Hus Lindman.

14.15
Diskussion med unga påverkare
Deltog vid en informell diskussion i Arken med unga påverkare i Åbo.

Tema på diskussionen var "Åbo med andra ögon — den kreativa generationen och det sociala skapandet av en stad"

Moderator för diskussionen var professor Alf Rehn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Åbo Akademi.
 
16.00
Avfärd
Ankom till flygfältet och den officiella avskedsceremoni.

Se fler bilder från Kronprinsessparets besök i Åbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.