Kronprinsessparet besöker Småland

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet besöker Småland under tre dagar. Här i Lammhult. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
Torsdagen den 31 mars inledde Kronprinsessparet sitt besök i Småland. Under tre dagar får Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län besök av Kronprinsessparet.
Besöket inleddes med en visit i Skeppshult och  Skeppshultscykeln. På plats fick Kronprinsessparet en visning av hur en cykel tillverkas, "Från rör till färdig cykel", av ägarna Jonas och Magnus Andersson.

Efter en lunch, med bland annat ostkaka, var det invigning av Dialyspaviljongen på länsjukhuset Ryhov i Jönköping. Det är en nybyggd paviljong med upp till tolv stycken patientplatser som ger möjlighet för patienterna att själva sköta sin behandling. Vid invigningen höll verksamhetschefen Agneta Ståhl ett kort tal innan Prins Daniel klippte bandet.

På eftermiddagen besöktes teatergruppen Freja som består av ungdomar som har autism. Kronprinsessparet fick där se delar av föreställningen "Den tjocka olyckan" som skildrar ungdomarnas egna liv. Ungdomarna sjöng bland annat Ted Gärdestads Eiffeltornet och Himlen är oskyldigt blå och föreställningen avslutades med Freja-sången.

På kvällens hölls en middag på residenset i Jönköping med temat dialog och möten.

På fredagen den 1 april  började dagen med ett besök i Stadsgårdsskolan i Råslätt, Jönköping. Kronprinsessparet fick där chansen att möta klass 8f i ett samtal om elevernas vardag.

Därefter var det ett möte med David Gunnarsso på DAVEART som bland annat målar masker till ishockey-målvakter och har många kunder i NHL.

Innan lunch stod ett besök på Lammhults på programmet. Där fick Kronprinsessparet en rundvandring genom möbeldesignens historia och en möjlighet att samtala med företrädare från flera av möbelföretagen som finns i Lammhult.

Därefter följde en lunch i Växjö på temat "Kronoberg efter stormen — framtidens träförädling" med representanter från både universitet och näringsliv.

Eftermiddagen inleddes med ett innovations- och entreprenörsseminarium på Linnéuniversitetet. Första passet på seminariumet inleddes av landshövding Kristina Alsér och sedan var det tre korta inspel om mod, design och ledarskap. Därefter talade Christer Fuglesang om innovationsinspiration i rymden.

Det andra passet inleddes av Mikael Ahlerup, vd för Astrid Lindgrens Värld, som talade på temat "innovativt och sagolikt ledarskap" och avslutades av Marcus Wallenberg som talade på temat "globaliseringens utmaningar".

Dagens officiella program avslutades med ett besök på Smålands museum och projektet Embrace som berättar om svensk-amerikansk konst nu och då.

På kvällen bjöd landshövding Kristina Alsér på middag på residenset.

Lördagen den 2 april inleddes med ett besök i glasriket. Först till Kosta där Kronprinsessan invigde Kosta Boda Art Kafé för att sedan få en tur i glashyttan där Kronprinsessparet fick träffa Erika Lagerbielke som visade glastillverkningen.

Därefter reste Kronprinsessparet till Orrefors och fick en visning i utställningshallen av antikexperten Knut Knutsson som också berättade om brukets historia.

Efter en lunch som serverades i Orreforsvillan med landshövdingen Sven Lindgren som värd reste Kronprinsessparet vidare till Kalmar och ATV — alternativ till vård. Det är ett centrum mot våld i nära relationer. Målet är att stoppa våldet och att göra det med insatser på flera olika plan.

Sista besöket på resan i Småland var ett besök hos Jangir Maddadi som driver ett designföretag, Jangir Maddadi Design Bureau som ritar möbler för offentliga mötesplatser. Jangir Maddadi blev Årets nybyggare 2010.

Kvällen avslutades med en middag på residenset i Kalmar.