Kronprinsessparet besökte Botkyrka

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet besöker gruppen Vifira som repeterar på Subtopia. Foto: David Löfvendahl/Kungahuset.se
Tisdagen den 15 mars besökte Kronprinsessparet Botkyrka kommun i Stockholm.

Dagen inleddes med ett besök på Subtopia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - ett kluster där kreatörer från hela världen kan mötas och förverkliga sina drömmar. Subtopia är 14 000 kvadratmeter stort och över 300 personer arbetar och studerar här varje dag.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren hälsade välkomna och därefter följde en informell frukost med företrädare för några av de verksamheter som finns inom Subtopia. Samtalet kretsade kring Botkyrka, det ökande intresset för nycirkus och sociala frågor.

Karin Lekberg, platschef vid Subtopia, berättade sedan om Alby FEJM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - ABF Botkyrkas scenskola för ungdomar mellan 4-20 år, Starthuset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - en plats för entreprenörer och kreatörer som vill göra verklighet av sina idéer och utveckal företag inom kreativa näringarna, och Filmbasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Stockholmsregionens stora resurscenter för unga filmare.

Därefter fick Kronprinsessparet en visning av cirkushallen och studio 3. Där fick Kronprinsessparet träffa gruppen Vifira som repeterade inför sin föreställning Hello! som har premiär om några veckor.

I Hangaren berättade sedan Clowner utan gränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om sin verksamhet. föreningen startade i Spanien 1986 och fick sin svenska sektion 1996. Generalsekreteraren Jennifer Vidmo berättade om sitt besök i Rwanda nyligen där föreningen har träffat 2000 barn på två veckor och arbetat med att sprida hopp genom skratt. Besöket på Subtopia avslutades med ett besök hos Circus Arts AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Burnt Out Punks.

Efter Suptopia besökte Kronprinsessparet Botkyrka kvinnoresurscentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en ideell, politisk och religiöst obunden organisation som ingår i Winnet Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Shahina Begum, verksamhetsledare, berättade om verksamheten och Kronprinsessparet fick därefter möta ett antal deltagare. Bland annat Linda Malki som startade sitt företag CL Assistans för tre år sedan och nu har 40 anställda. Samtalet kring fikabordet handlade om företagande, demokrati och kvinnors rättigheter.

Lunch intogs på Hågelby Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och därefter åkte Kronprinsessparet till Tumba centrum.

I Tumba centrum närvarade Kronprinsessparet vid invigningen av Torget och fick sedan en visning av en ny utställning om Botkyrkas miljöarbete. Bland de som ställde ut var bland annat DeLaval, Malmsjö skola och Botkyrka kommun. Kronprinsessparet träffade även en så kallad klimatfamilj. De ingick som en del av klimatfamiljprojektet som pågick under hösten 2010 där fem familjer fick lära sig mer om hur de kan leva mer klimatsmart i vardagen.

Besöket i Tumba centrum avslutades ett uppträdande av Alby FEJM som sjöng Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av gruppen Kent och låten Långt ifrån lagom.

Dagen avslutades med ett besök vid kafferosteriet Johan & Nyström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där Kronprinsessparet förevisades rosteriet av John Damgaard som även berättade om kafferosteriets etiska arbete. Rostmästare Fredrik Ekström berättade och visade hur kaffet rostas. Besöket avslutades med att Kronprinsessparet fick provsmaka sju sorters kaffe och sju sorters te genom så kallad brasiliansk koppning.