Kungaparet och Kronprinsessparet informerades om årets Nobelpristagare

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungaparet och Kronprinsessparet får information kring årets Nobelpristagare. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se
Måndagen den 5 december informerades Kungaparet och Kronprinsessparet traditionsenligt om 2011 års Nobelpristagare och pristagarnas respektive områden.
Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten presenterade med hjälp av ständige sekreterare för Kungl. Vetenskaps Akademin Staffan Normark, Göran Hansson, sekreterare i medicinkommittén samt Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Årets Nobelpristagare är 13 stycken till antalet, inklusive Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkol Karman som tilldelates Nobel Fredspris. Äldst av årets pristagare är Tomas Tranströmer (80 år) och yngst av de som kommer till Stockholm är Adam G. Riess (42 år).

Alla pristagarna får bjuda med sig sina respektive samt ett officiellt sällskap om 14 personer till Nobelveckan i Stockholm.

Årets Nobelpristagare är:

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi
har tilldelats till hälften Ralph Steinman och med andra hälften att delas mellan Bruce Beutler och Jules Hoffmann för deras forskning kring immunförsvaret.

Årets Nobelpris i fysik
har tilldelats till häften Saul Perlmutter och med andra hälften att delas mellan Brian Schmidt och Adam Riess för upptäckten om universums accelererande expansion genom att studera avlägsna supernovor.

Årets Nobelpris i kemi:
har tilldelats Daniel Schechtman för upptäckten av kvasikristaller

Nobelpriset i litteratur:
har tilldelats Tomas Tranströmer för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga.