Kungaparet på besök i USA, dag 2

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa
Motiv: Kungaparet vid Ground Zero och minnesmonumentet. Här får Kungaparet se namnet på den svensk, David Tengelin, som dog i attacken den 11 september 2001. Foto: Kungahuset.se
Fredagen den 21 oktober fortsatte Kungaparets besök i USA.
Dagen inleddes med ett besök vid Ground Zero där Kungaparet, tillsammans med det norska Kungaparet, Danmarks Kronprinspar, Finlands president samt Islands president fick en visning av National September 11 Memorial & Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Monumentet invigdes den 11 september 2011 och består av ett grönområde samt två stora vattenbassänger där tidigare World Trade Center 1 och 2 stod. Monumentet är skapat av arkitektekterna Michael Arad och Peter Walker.

Kungen lämnade också en bukett med vita rosor vid "Survivor Tree Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.", ett päronträd i närheten av World Trade Center som klarade attacken den 11 september 2001 och som fortfarande växer invid minnesmonumentet som en symbol för överlevnad.

Klicka här för att se en virtuell visning av minnesmonumentet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter besöket färdades Kungaparet till FN-huset och ett besök hos FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Med på besöket var även Sveriges FN-ambassadör Mårten Grunditz.

Efter samtal med Ban Ki-Moon fick Kungaparet en rundtur av FN-huset.

På kvällen närvarade Kungaparet tillsammans med Prinsessan Madeleine vid en galamiddag för att högtidlighålla American Scandinavian Foundations 100-årsjubileum. Med på middagen var även det norska Kungaparet, Danmarks Kronprinspar, Finlands president samt Islands president.

Läs Kungens tal från middagen här. Öppnas i nytt fönster.