Kungaparets besök i Saudiarabien

Motiv:
Mellan 27 september och den 30 september deltog Kungaparet på World Scout Meeting i Jeddah, Saudiarabien. Här följer frågor och svar kring resan.
Hur ser Kungahusets kontakter med UD ut innan en resa?
Innan en resa utomlands genomförs koordineras det med Utrikesdepartementet. Det har skett även den här gången.

Vilken typ av medalj delade Kungen ut till Kung Abdullah?
Som hedersordförande i World Scout Foundation delade Kungen ut den medalj, Bronsvargen, som World Scout Committee sedan 1935 delar ut för "extraordinära tjänster för världsscouting".

Hur såg Kungaparets program ut i Saudiarabien?
Tisdagen den 27 september anlände Kungaparet till Jeddah i Saudiarabien. Där togs de emot av Prins Faisal, Prinsessan Adala, Sveriges ambassadör i Saudiarabien Dag Juhlin-Dannfelt med hustru Mastaneh Juhlin-Dannfelt samt ambassadråd Joachim Bergström.

Onsdagen den 28 september besökte Kungaparet Scout Peace camp för att möta scouter från hela världen som samlats för vara med i workshops på temat "Messengers of Peace". Därefter delade Kungen ut en rad priser och omnämnande till framstående scouter, bland annat Bronsvargen till Prins Faisal. På eftermiddagen mötte Kungaparet representanter för de tio största scoutorganisationerna i världen.

Därefter besökte Kungaparet KAUST — King Abdullah University for Science and Technology, ett universitet som är öppet för både män och kvinnor och där alla lektioner sker på engelska. På kvällen närvarade Kungaparet vid ceremonierna för att högtidlighålla lanseringen av kampanjen "Messengers of Peace".

Torsdagen den 29 september deltog Kungen i styrelsemötet för den internationella scoutrörelsen. Drottningen besökte samtidigt, tillsammans med Prinsessan Adelah, skolorna Dar-Al-Hanan och Dar-Al-Hekma där Drottningen och Prinsessan blev orienterade om hur utvecklingen för kvinnors utbildning ser ut i Saudiarabien.

Därefter besöktes Al-Faisaliah Welfare Society där saudiska kvinnors arbete inom det sociala området uppmärksammades. Efter lunchen närvarade Drottningen på en presentation om saudiska kvinnors ställning på en rad områden, bland annat inom ekonomi, medicin, media, och litteratur. På eftermiddagen besökte Kungaparet de äldre delarna av Jeddah och fick en guidad tur. På kvällen var Kungaparet inbjudna på en middag tillsammans med näringslivsrepresentanter från Jeddah och styrelsen för World Scout Foundation.  

Fredagen den 30 september flög Kungaparet till Riyadh för att besöka Kung Abdullah tillsammans med företrädare för scouterna samt representanter från Sveriges ambassad i Saudiarabien. Där delade Kungen ut Bronsvargen på uppdrag av World Scout Foundation till Kung Abdullah. Därefter lämnade Kungaparet Saudiarabien.