Kungen intervjuas om World Child & Youth Forum

Motiv: Kungen under World Child & Youth Forum 2010. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 17 november hålls det andra World Child & Youth Forum, WCYF, på Kungliga Slottet. WCYF grundades på initiativ av Kungafamiljen 2010. Här ger Kungen en intervju inför WCYF.
Kan Kungen berätta om bakgrunden till WCYF?
- Grunden är självklart Drottningens stora engagemang i de här frågorna. Vi har båda länge arbetat för unga, jag med Scouterna och Drottningen med Childhood och Mentor. Vi ville göra något tillsammans och uppmärksamma frågan om FN:s barnkonvention ännu mer. Alla länder har inte ratificerat den än. Vi har också ett fantastiskt forum, Stockholms slott. Jag vill att Slottet ska vara en mötesplats, en plats där människor ska kunna träffas och samtala. Vi började faktiskt med ett seminarium här på Slottet för många år sedan när vi samlade frivilligorganisationer som verkar mot våldet bland barn och unga. Det finns många organisationer i Sverige, både stora och små, men vi förstod att det saknades en gemensam mötesplats. Tillsammans blir man ju starkare. WCYF kan man säga är en fortsättning på den sammankomsten.

Kungen är engagerad i Ungt ledarskap tillsammans med Scouterna, hur har det utvecklat Kungens eget ledarskap?
- Ungt ledarskap handlar om att lyfta fram unga ledare, unga hjältar som jag kallar dem. Det är duktiga ungdomar som har gjort något utöver det vanliga. Det är unga ledare från näringslivet, den offentliga sektorn och ideella sektorn som premieras. Ledarfrågorna är i ständig förändring, inte minst genom all ny teknik. Där lär vi oss självklart generationerna emellan. Ungt ledarskap ger en stor möjlighet att som ledare själv utvecklas och förbättra sitt ledarskap. Det kan vi alla göra och förhoppningsvis lära mer av varandra.

Drottningen har länge arbetat med Childhood och Mentor — hur har det påverkat Kungens syn på barn och ungas rättigheter?
- Både jag och Drottningen har möjligheten att resa mycket, både i Sverige och runtom i världen. Drottningen har självfallet förmedlat många av sina egna upplevelser och det hon har sett av hur organisationer och andra hjälper och stöttar unga. Det handlar om att ge unga en dräglig start i livet, att de har rätt till sin barndom och ungdom.

Vad hoppas Kungen att WCYF kan göra för skillnad?
- Jag hoppas att det ska bli en mötesplats för vuxna och unga. Starten på en dialog och där båda "parter" kan komma med synpunkter och bli hörda. Jag hoppas att vi med hjälp av alla som kommer till forumet kan nå ut till ännu fler, förhoppningsvis till många fler än de närvarande på plats. De som är här på seminariet har en uppgift att ta med sig sina nya intryck och kunskaper till sina respektive nätverk, skolor och arbetsplatser. Jag vill slutligen uttrycka min glädje över det stora engagemang och den generositet som gjort det möjligt att genomföra forumet. Det visar att det är många som är intresserade och vill stötta i de så viktiga frågorna om barn och unga.  

Läs också intervju med Drottningen om WCYF 2011 här. Öppnas i nytt fönster.

Läs också intervju med Kronprinsessan om WCYF 2011 här. Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om förra årets WCYF här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och besök WCYF:s hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..