Kungen på besök i Malmö

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kungen på invigningen av Sofielundsskolan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Fredagen den 18 februari besökte Kungen Södra Sofielund och Seved i Malmö.
Dagen inleddes med att Kungen invigde Sofielundsskolans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nya lokaler. Sofielundsskolan ligger i Södra Sofielund i Malmö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och arbetar för att barn och ungdomar ska utveckla sin nyfikenhet och utöva ett inflytande över sitt lärande. De nya lokalerna är utrustade med den senaste tekniken och varje elev har en egen bärbar dator.

Kungen höll ett tal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och berättade om sitt besök 2005. Kungen lovade då att återvända för att se hur planerna förverkligades. "Nu är jag här igen och besöker Sofielundsskolan för att se vad som har hänt och vad ni har åstadkommit. Jag förstår att ni också har hållit vad ni lovade för fem år sedan. Mycket har förändrats under de här åren. Jag är imponerad!"

Kungen hälsar på klass 5ab. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Kungen hälsar på klass 5ab. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Efter invigninsceremonin fick Kungen en rundvisning av skolans lokaler. Bland annat fick han hälsa på i ett av skolans nya klassrum och träffa klass 5ab och deras lärare Marie Strömberg samt se fritidsgården. Kungen åt lunch i skolans matsal, vid Kungens bord satt bland annat skolans elevråd. Läs mer om invigningen av Sofielundsskolan på skolans egna hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kungen besökte även UGE - Ungdomsskolan Goes East. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. UGE är samlingsnamnet på gratiskurser för ungdomar mellan 13-19 år. Verksamheten erbjuder alla ungdomar ett lärande som är gratis, roligt och utan prestationskrav.

Eftermiddagen inleddes med ett besök vid Garaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Dialoglabbet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Garaget är en mötesplats, ett bibliotek, en kreativ verkstad och ett ekologiskt kafé som alla är välkomna till.

Dialoglabbet arrangerar utbildningar i medborgardelaktiget och dialogtekniker för tjänsteman och politiker i Malmö stad som vill utveckla sin kompetens.

Kungen tillsammans med Warsame Osman som är projektledare på Hidde Iyo Dhaqan. Foto:  Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Kungen tillsammans med Warsame Osman som är projektledare på Hidde Iyo Dhaqan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Därefter besökte Kungen stadsdelen Seved och Föreningen Barn i stan som drivs av föreningen Hidde Iyo Dhaqan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Besöket i Seved avslutades ett besök i Seveds nya musikstudio samt Kompasssens öppna förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som 2010 fick Malmö Stads Integrationspris. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.