Prins Carl Philip om sin lantmästarexamen

Motiv: Prins Carl Philip på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se
Prins Carl Philip har nu tagit sin examen som lantmästare. Läs en intervju med Prinsen här.
Prinsen har nu tagit sin examen som lantmästare— vad gör lantmästaren för den som inte vet det?
- Lantmästaren är jordbrukaren och företagaren i samma person. Det är en väldigt bred utbildning, där vi bland annat har läst mycket företagsekonomi, juridik, statistik, kemi och växtodling. Sista momentet innan examen var en uppsats, där valde jag att skriva om Charles Emil Löfvenskiöld som var lantbruksarkitekt och levde under 1800-talet. Han ritade ladugårdar, fäbodar med mera. Jag ville undersöka vad av dåtidens arkitektur som finns kvar i dag, och varför. Det var mer estetik förr, stall och ladugårdar var ofta utsmyckade och var estetiskt tilltalande. I dag har vi mer funktion än estetik men vissa av Löfvenskiölds tankar och idéer finns kvar. 
 
 Hur kommer Prinsen att använda sin examen?
- Min främsta anledning att studera till lantmästare är för att kunna hjälpa till med kunskap på Stenhammar, den nötdjursproduktion som pappa driver. Jag tycker att det är mycket intressant med djur och natur och att förstå hela sammanhanget. Lantmästarutbildning är ju på universitetsnivå så det har varit lite annorlunda mot mina två tidigare utbildningar inom designen och inom försvaret eftersom den är mer akademisk och teoretisk.

Det har skrivits en del om studierna, vill Prinsen nämna något om det?
- Pluggandet är det som har tagit det mesta av min tid nu det senaste och det har varit en krävande utbildning. Jag har under de här åren bommat en enda tenta så jag kände inte riktigt igen mig i den bilden som målades upp i media. I början hade jag en tanke om hur jag skulle kunna skapa arbetsro för att studera i lugn och ro och inte känna pressen av att mina resultat direkt skulle publiceras i tidningarna. Därför bestämde jag tillsammans med skolan att inte lägga ut mina resultat i skolans databas. Med facit i hand kanske det var en dum taktik eftersom det har cirkulerat så många felaktigheter i media, men det gav mig den studiero jag behövde då.

Lantmästare, designer, officer — och Prins. Hur ser Prinsen på sina olika roller?
- Först och främst är jag Prins, det är jag född till. Sedan är det designen som ligger mig närmast i dag i form av arbete. Jordbruket är jag involverad i genom mitt styrelseuppdrag på Stenhammar, och jag ser mer av detta i framtiden. Min stora passion ligger i racingen och jag hoppas att jag kan utvecklas även där men det är förstås en balans jag måste finna mellan de officiella åtagandena, designen, jordbruket och racingen.
 
Vad har Prinsen för planer till våren?
- Det blir fler officiella uppdrag nu när jag har pluggat klart och ett aktivt arbete inom designen, jag har flera intressanta projekt på gång. Sedan ser jag fram emot en spännande racingsäsong!