Prinsessan Madeleine om sitt arbete med Childhood USA

Motiv: Prinsessan på ett av sina projekbesök under våren. Här samtalar Prinsessan med några barn på Children's Harbor i Florida. Foto: Catarina Lundgren Åström /Childhood
Prinsessan Madeleine har under det senaste året arbetat för Childhood på kontoret i New York. Läs en intervju med Prinsessan om hennes arbete här.
Beskriv en vanlig dag på kontoret?
Jag är först och främst projekthandläggare på Childhoods kontor i New York. Alla dagar ser lite olika ut men om jag ska beskriva en dag på kontoret så har jag ett relativt vanligt kontorsarbete. Jag kommer in på morgonen, går igenom min mail, läser rapporter, kommunicerar med projekten eller gör andra arbetsuppgifter som ligger på mitt bord för dagen. Ibland är jag på möten med olika företag för att försöka skapa nya företagskontakter för att få Childhood att växa i USA.

Vi gör även projektbesök, det är dagar som ser helt annorlunda ut och som oftast innebär resor och heldagsprogram. Childhood har ett litet kontor i USA. Vi är tre stycken som arbetar på heltid tillsammans med några volontärer. Det är en härlig stämning och alla brinner för sitt arbete. När det är ett litet kontor måste alla hjälpas åt med allt möjligt, så det går inte riktigt att säga att det finns en vanlig dag på kontoret.

Hur har Prinsessans syn på Childhood förändrats i och med arbetet för organisationen?
I Sverige är Childhood etablerat, i USA är Childhood en väldigt liten organisation men som är på väg att bli en uppstickare! Childhood består av fyra stiftelser baserade i Sverige, USA, Tyskland och Brasilien. Även om vi är ett Childhood så ser vi lite olika ut då organisationerna måste arbeta utifrån sina egna förutsättningar och i sin kontex. Jag visste till exempel att kontoret i USA arbetar på ett litet annorlunda sätt än kontoret i Sverige, så jag tyckte det var en rolig utmaning att sätta mig in Childhood USA.

Mitt hjärta ligger hos projekten, men det är också intressant och roligt att få hjälpa till att bygga upp Childhood i USA. Det gäller allt från att organisera events till att samarbeta med olika företag och skapa uppmärksamhet kring våra frågor. Det är både väldigt varierande och stimulerande att ha så många olika arbetsuppgifter.

Hur skulle Prinsessan beskriva ett projektbesök?
Det går alltid att läsa om ett projekt, men det är en helt annan sak att komma ut och få träffa barnen som blir hjälpta eller få höra direkt från eldsjälarna som driver projekten. Det är fantastiskt att få höra deras berättelser och lyssna på dem när de berättar om sin vardag, sina motgångar men också om deras många framgångar och framsteg. Det ger mig energi att vilja göra och engagera mig mer.

Vad har Prinsessan för planer till hösten?
Jag kommer att återvända till USA och fortsätta arbetet för Childhood. Förutom att vara projekthandläggare så kommer jag att vara delaktig i att utveckla Childhoods varumärke ytterligare i USA. Vi har många spännande initiativ på gång som jag ser fram emot att arbeta med!

Läs mer om Childhood här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.