Representationsmiddag - så fungerar det: blommorna.

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa
Motiv: Claes Carlsson i blomsterrummet på Kungliga slottet. Foto: Kungl. Hovstaterna
Blomsterrummet bakom festvåningen. Det är där Åldfrun Ebba von Mecklenburg och hovlakejen och floristen Claes Carlsson håller till inför representationsmiddagen.
Rummet ligger precis i anslutning till Kungliga slottets stora festvåning. Det var tidigare Oscar II:s badrum, badkaret togs bort för bara några år sedan. Där brukade vi blöta oasis, men det blev översvämning inför ett statsbesök och då byggdes rummet om, berättar Claes. Rummet innehåller arbetsbänk, blomsterkyl, vaser, krukor och allt praktiskt man behöver för att förbereda inför större evenemang. Första stora evenemanget Ebba och Claes gjorde tillsammans var Milleniumfirandet. Sedan dess är de ett sammansvetsat team.

Klockan är strax över sju på morgonen några dagar före representationsmiddagen. Blommorna köps i Årsta Partihallar där Stockholms blomstergrossister finns. Vant tittar Ebba och Claes snabbt igenom de olika blommorna. Vi kör alltid lite på volley, vi tar det som är vackrast för säsongen. För denna middag vet vi att vi vill ha tulpaner för det är vårlikt och egentligen lite för tidigt för säsongen. Gästerna ska känna wow, en försmak av vår. Vi är alla lite trötta på vintern nu, berättar Claes och tittar ut över snön utanför partihallen. Till vårblommorna som plockas upp på vagnen räknas bland annat vita syrener, ranunkel och rosor i olika ljusa färger.

Andra stoppet i Årsta blir för att köpa krukväxter. Frågan om det blir rosa eller blå hortensior avgörs snabbt, liksom vilka blommor som ska vara i östra övre trapphuset, där gästerna går in till Vita havet för att hälsa på Kungafamiljen innan middagen. Trapphuset utanför Prinsessan Sibyllas våning får krokusar. Bernadottevåningen smyckas med tulpaner. Och Vita havet? Vita havet... det är slottets mest tacksamma rum att skapa blomsterarrangemang för. Ljust och luftigt. Det ska vara som att komma hem till någon, det ska finnas en viss atmosfär där. Det är inte stelt. Det ska bli en känsla av ett välkomnande trots den ståtliga inredningen. Det vill vi att gästerna verkligen ska känna, berättar Ebba och Claes fyller i, någon kanske tror att middagarna är stela men det är de inte, och det ska gälla blommorna också. Det får inte vara för pretentiöst. För de flesta är det kanske första och enda gången de är gäster på Kungliga slottet och det ska vara ett minne för livet.

Tillbaka på Kungliga slottet. Nu börjar det tunga arbetet med att plocka upp alla blommor till blomsterrummet. Det finns inga genvägar, alla blommor ska gås igenom, bladas av och snittas om. Vissa blommor är fina som de är, de får stå i kylen. Andra ska slå ut och får stå framme, berättar Claes. En dag innan middagen börjar det stora arbetet med att arrangera och få ut alla blommor. Vi börjar med krukväxterna och sedan kommer de större arrangemangen på plats. På själva dagen för middagen gör vi det stora bordet i Karl XI:s galleri. Det blir klart bara några timmar innan gästerna kommer, säger Ebba.