Statsbesök i Botswana - dag två

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kungen tittar på diamanter på Diamond Trading Centre Botswana. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Onsdagen den 23 mars inleddes andra dagen på statsbesöket med ett besök på Diamond Trading Centre Botswana (DTCB).
DTCB är världens största enskilda organisation för sortering och värdering av diamanter. Målsättning är att DCTB ska bidra till att en större del av förädlingsarbetet med diamanter som har hittats i Botswana också ska ske inom landet för att generera intäkter inom Botswana.

Därefter besöktes Sweden House som idag är Exportrådets kontor i Botswana.

Efter det besökte Kungen Southern African Development Community. SADC bildades 1980 och hade ursprungligen som mål att minska regionens beroende av dåtidens sydafrikanska apartheidregim. Idag arbetar organisationen med att främja ekonomisk tillväxt, demokratirörelser, fred, säkerhet och stabilitet.

På statsbesök är det vanligt med middagar och svarsmiddagar. På detta statsbesök är det istället lunch och svarslunch. Idag var Kungen värd för en svarslunch. Det skedde på Hotel Gaborone Sun.

Efter lunchen blev det ett besök på Botswana Red Cross Society Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Röda korset i Botswana har länge samarbetat med svenska Röda korset och Kungen var på plats tillsammans med hela den officiella delegation få mer information om verksamheten. Röda korset startades sin verksamhet i Botswana 1968.

Därefter besöktes Botswana Baylor Children´s Clinic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Barnsjukhuset är inriktat på unga som drabbats av HIV och AIDS. Kliniken invigdes 2003 och var då det första sjukhuset av sitt slag i Afrika. Över 4000 barn och ungdomar, och deras familjer, vårdas genom sjukhusets försorg.