Statsbesök i Polen - dag tre

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Drottningen i samtal med barnen Alice och Veronicka vid Wroclaws universitetssjukhus-barnonkologi och hematologklinik. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Fredagen den 6 maj inleddes den tredje och sista dagen av statsbesöket till Polen med ett besök i staden Wroclaw Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i västra Polen.
Kungen, infrastrukturminister Elmsäter-Svärd samt representanter från Wroclaw besökte Wroclaw arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beräknas vara färdigbyggd under sommaren 2011 och kommer rymma 43 000 åskådare. Arenan är en del av en större satsning på byggnation och infrastruktur i regionen.

Därefter närvarade Kungen, tillsammans med infrastrukturminister Elmsäter-Svärd, vid ett seminarium om trafiksäkerhet som arrangerades av Exportrådet. Det svenska konceptet "Vision Zero Initiative" låg till grund för konferensen.

Drottningen besökte en klinik för barnonkologi och hematologi vid Wroclaws universitetssjukhus. Kliniken är den största för benmärgstransplantationer i Polen med 56 sjukhusplatser.

Över lunch mötte Kungaparet lokala och regionala politiska företrädare samt Wroclaws borgmästare, Rafal Dutkiewicz, som var värd för lunchen i gamla rådhuset.

Eftermiddagen inleddes med ett besök vid Volvo Polska där Kungaparet gavs möjlighet att titta på tillverkningen av hybridbussar. De träffade även polska och svenska företagare verksamma i Wroclaw.

Därefter besökte Kungaparet tillsammans med Polens barnombudsman fritidscentrat Dom Serca - hjärtans hus - i staden Swidnica Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Dom Serca är ett barn- och ungdomscenter som erbjuder fritidsverksamhet för utsatta barn och ungdomar. 100 barn är knutna till centret som tillhör Europeiska Centret för Barns Vänskap - ett polskt program för terapi och aktiviteter för utsatta barn.

Statsbesöket avslutades med att Kungaparet närvarade vid konserten "Christinas resa" i Fredskyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Swidnica. Svenska sopranen Susanne Rydén med ensable framförde "Christinas resa". "Christinas resa" belyser Drottning Christinas levnadsöde och återger den tidens musikaliska och intellektuella stämningar.

Fredskyrkan i Swidnica stod klar 1657 och rymmer upp till 7 500 personer. Den är Europas största träkyrkan och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..