Statsbesök i Polen inlett

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Kungaparet tillsammans med presidentparet under välkomstceremonin vid presidentpalatset i Warszawa. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Onsdagen den 4 maj inleddes statsbesöket till Polen. Den svenska regeringen representeras av utrikesminister Carl Bildt, närings- och energiminister Maud Olofsson samt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson leder en delegation med svenska företag och organisationer till Polen i samband med statsbesöket.
Kungaparet mottogs av Polens president Bronislaw Komorowski med fru Anna Komorowska på presidentpalatsets innergård.

Efter enskild möten mellan Kungen och president Komorowski, samt Drottningen och fru Komorowska närvarade Kungen och presidenten undertecknandet av ett polsk-svenskt samabetsavtal. Avtalet undertecknades av utrikesministrarna.

Därefter besökte Kungaparet och presidentparet den okände soldatens grav där Kungen lade ner en krans vid monumentet.

Eftermiddagen inleddes med ett besök vid parlamentet - Seijmen och senaten. Seijmen är parlamentets andra kammare med 460 ledamöter som väljs i allmänna val för fyra år. Senaten är parlamentets första kammare med 100 ledamöter som också väljs i för fyra år i allmänna parlamentsval.

Därefter mötte Kungen, utrikesminister Bildt samt näringsmininster Olofsson Polens premiärminister Donal Tusk.

Kvällen avslutas med en middag på presidentpalatset.