Traditionsenligt nationaldagsfirande

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Kungaparet åker bilkortege till Trollsjöparken i samband med nationaldagsfirande i Eslöv, som även firar 100-år som stad. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Kungaparet inledde årets nationadagsfirande med att besöka Eslöv som firar 100-år som stad. Kronprinsessparet inledde dagen med att öppna Kungliga slottet.
I Eslöv hälsades Kungaparet välkomna vid Medborgarhuset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av kommunfullmäktiges ordförande och Kulturskolans kör sjöng. Därefter fick Kungaparet en visning av Medborgarhuset samt information om Herbert Felixinstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Från Medborgarhuset gick det sedan en bilkortege till Trollsjöparken och Kungaparet åkte i en Buick Imerial från 1968. I Trollsjöparken var det uppträdanden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.av bland andra Johan Martin Bengtsson och Gunhild Carling. I sitt tal sade Kungen att "vi har alla behov av en plats där vi kan känna oss hemma, en bygd som vi känner samhörighet med, där vi trivs och känner oss trygga. Jag önskar att alla människor kunde få leva i en sådan hembygd".

Besöket i Eslöv avslutades med lunch på Trollsjögårdens äldreboende.

Kungliga slottet öppnades av Kronprinsessparet. I sitt tal sade Kronprinsessan att det är "vår förhoppning är att vi idag ska reflektera över vårt fina land Sverige, där fred, frihet och demokrati råder". Samt att det är en förmån för Kronprinsessparet att få "öppna upp portarna till Södra Valvet och vårt gemensamma kulturarv".

Under eftermiddagen närvarade Kronprinsessparet vid medborgarskapsceremonin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stockholms stadshus, där Stockholms stad välkomnade sina nya medborgare vid en ceremoni i Blå Hallen.

På kvällen åkte Kungafamiljen hästanspänd kortege från Kungliga slottet till Skansen där de närvarade vid det traditionsenliga nationaldagsfirandet.

I sitt tal på Skansen lyfte Kungen fram Sveriges långa historia samt vikten av att vara öppen för den utveckling som nalkas, att Sveriges nationaldag är en anhalt mellan dåtid och framtid.

Efter firande på Skansen bjöd Kungaparet representanter från det officiella Sverige på mottagning på Kungliga slottet.

Nationadagen avslutas med tapto på Logården.