Kungafamiljen firade nationaldagen

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa
Motiv: Kungafamiljen samlad inför nationaldagsmottagningen. Foto: David Sica/Stella Pictures
På nationaldagen närvarade Kungaparet vid firandet på Gotland, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine vid firandet på Kungliga slottet och Prins Daniel vid firandet i Malmö. På kvällen närvarade hela Kungafamiljen på Skansen och på nationaldagsmottagningen på Kungliga slottet.
Nationaldagen inleddes med att Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine invigde Öppet slott. Temat för årets Öppet slott var Prins Bertil, bland annat var Prins Bertils våning öppen för allmänheten och en utställning om Prins Bertil öppnades.

Kungaparet inledde nationaldagsfirandet i Visby på Gotland där Landshövding Cecilia Schelin Seidegård var värd.

Besöket började med invigning av S:t Nicolai Kultudralen. Musikprogrammet presenterades av konferencier Tommy Wahlgren och innehöll bland annat gitarrmusik av Krister Dahlströ och Kenneth Waernqvist, gruppen Glimra samt Staffan Scheja. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth höll öppningsanförandet.

Därefter åkte Kungaparet i öppen bil till Gotlands Museum. Där visades de runt av museichefer Lars Sjösvärd och Jenny Westfält. Danmarks ambassadör Kirsten Malling Biering öppnade sedan den nya utställningen som visar det medeltida Gotland. Därefter bjöds de 300 inbjudna gästerna på lunch i bildstenshallen på museet.

Efter lunchen fortsatte nationaldagsfirandet och Kungaparet promenerade till Almedalen där Kungen höll tal Öppnas i nytt fönster.. Babben Larsson och Bengan Jansson var värdar för underhållningen som bland annat Gotlandsmusik och Di Sma undar Jårdi stod för.  

Samtidigt i Malmö närvarade Prins Daniel vid en ceremoni för nya svenska medborgare i Malmö.

På kvällen firade Kungafamiljen traditionsenligt på Skansen och nationaldagen avslutades med en mottagning på Kungliga slottet där representanter för riksdag, regering, det offentliga Sverige och delar av den diplomatiska kåren var inbjudna.