Kungen besökte arkeologiska utgrävningar i Gamla Uppsala

Motiv: Kungen vid utgrävningsplatsen. Här visar arkeolog Ann Lindkvist Kungen en gps-mätare som används för att framställa kartor över utgrävningsområdet. Foto: Länstyrelsen i Uppsala
Onsdagen den 29 augusti besökte Kungen arkeologiska utgrävningar i Gamla Uppsala.
Kungen besökte först Gamla Uppsala museum och möttes där av landshövding Peter Egardt och Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm. Därefter presenterade Lena Beronius Jörpeland arbetet med utgrävningarna som sker i samarbete mellan Riksantikvarieämbetet, Upplandsmuseet och Societas Archeologicas Upsaliensis.

Därefter fick Kungen besöka utgrävningsområdet.

Följ Gamla Uppsala museum på Facebook här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om utgrävningarna och Gamla Uppsala
Trafikverket bygger just nu ett nytt dubbelspår på ostkustbanan genom Gamla Uppsala och samtidigt pågår arkeologiska utgrävningar. Det är den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Gamla Uppsala på ett område av cirka 70 000 kvadratmeter. Fornlämningarna som nu undersöks är från järnålder och medeltid och förhoppningen är att få kunskap om hur samhället har förändrats under 2000 år.

Ett 40-tal arkeologer arbetar med utgrävningarna samt analysarbetet och arbetet kommer att pågå till 2017.

Under järnålder fanns ett rikt och välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar i det som idag heter Gamla Uppsala. Platsen behöll sin religiösa betydelse långt efter att Sverige kristnats. En av de första större utgrävningarna av området gjordes sommaren 1846 under ledning av dåvarande riksantikvarien Bror Emil Hildebrandt. Läs mer om Gamla Uppsala på Wikipedia. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utgrävningarna är öppna för allmänheten, läs mer om Gamla Uppsala museum här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.