Kronprinsessan i Riga

Motiv: Kronprinsessan välkomnades till Riga 2014:s sekretariat av kulturhuvudstadsårets direktör Diāna Čivle. Foto: David Sica/Stellapictures

Onsdagen den 17 september var Kronprinsessan i kulturhuvudstaden Riga och besökte bland annat sekretariatet för Riga 2014 och Lettlands nya nationalbibliotek. Kronprinsessan träffade även Lettlands president Andris Bērziņš.

Dagen i Riga inleddes på Svarthuvudenas hus med ett möte med president Andris Bērziņš.

Kronprinsessan och president Andris Bērziņš i Svarthuvudenas hus. Foto: Ints Kalnins/Reuters

Kronprinsessan och president Andris Bērziņš i Svarthuvudenas hus. Foto: Ints Kalnins/Reuters

Svarthuvudenas hus ligger i den gamla staden i Riga och uppfördes ursprungligen under 1300-talet, då kallat det "Nya huset". Byggnaden övertogs under 1600-talet av en tysk köpmansorganisation, som givit byggnaden sitt namn. Svarthuvudenas hus fungerar som presidentens tillfälliga residens, sedan Riga Slott drabbades av en brand i juni 2013.

På Sveriges ambassad i Riga träffade Kronprinsessan personalen och ambassadör Henrik Landerholm som berättade om Lettland i dag.

Därefter gick färden vidare till Congress Centre där Riga 2014 har sitt sekretariat. Kronprinsessan välkomnades av Diāna Čivle, direktör för Riga 2014, som bland annat berättade om kulturhuvudstadsåret och dess positiva inverkan på och betydelse för Riga, till exempel vad gäller turism.

Förmiddagen avslutades med en lunch på residenset vid Sveriges ambassad i Riga med bland andra kulturminister Dace Melbarde,  Anders Paalzow, rektor Stockholm School of Economics i Riga, Andris Vilks, chef för Nationalbiblioteket och Diāna Čivle, direktör för Riga 2014.

Värd för lunchen var ambassadör Henrik Landerholm.

Eftermiddagen tog sin början på KGB-huset där Anna Muhka, Riga 2014, guidade genom byggnaden

Kronprinsessan fick bland annat se det som tidigare var den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB:s lokaler och utställningen Latvian Suitcase, som ger en beskrivning av de många letter som genom historien tvingats i exil. KGB:s före detta högkvarter i Riga, även känt som "Hörnhuset", har blivit en symbol för den femtio år långa sovjetiska ockupationen av Lettland och den politiska förföljelse som denna tid präglades av. Som en del av kulturhuvudstadsåret 2014 har huset gjorts om till museum och öppnats för allmänheten.

Därefter besökte Kronprinsessan Lettlands arkitekturmuseum där utställningen NORDIC ID invigdes.

Kronprinsessan såg utställningen NORDIC ID  på Lettlands arkitekturmuseum. Kuratorer från Sverige, Finland, Norge, Estland och Danmark har valt ut fem aktuella arkitekturprojekt från sina respektive hemländer. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan såg utställningen NORDIC ID på Lettlands arkitekturmuseum. Kuratorer från Sverige, Finland, Norge, Estland och Danmark har valt ut fem aktuella arkitekturprojekt från sina respektive hemländer. Foto: Kungahuset.se

Utställningen är producerad av tidningen PROJECT BALTIA (St Petersburg) i samarbete med kuratorer från Sverige, Finland, Norge, Estland och Danmark. Varje kurator har valt fem aktuella arkitekturprojekt från sina respektive hemländer, vilka har tydlig lokal prägel men samtidigt också är applicerbara i andra länder.

Kronprinsessans dag i Riga avlutades med ett besök vid Lettlands nya nationalbibliotek.  Andris Vilks, chef för biblioteket, välkomnade.

Under visningen av byggnaden fick Kronprinsessan även ta del av utställningen 500 years of the Book 1514-2014 och se den konferenslokal som bland annat kommer att användas under lettiska EU-ordförandeskapet våren 2015.

Den nya biblioteksbyggnaden, ritad av den lettisk-amerikanske arkitekten Gunārs Birkerts, kommer att öppnas för allmänheten senare under 2014.  Det nya biblioteket blir en stor samlingsplats med plats för alla böcker, en stor hörsal och  panoramavy över hela Riga. Foto: Kungahuset.se

Den nya biblioteksbyggnaden, ritad av den lettisk-amerikanske arkitekten Gunārs Birkerts, kommer att öppnas för allmänheten senare under 2014. Det nya biblioteket blir en stor samlingsplats med plats för alla böcker, en stor hörsal och panoramavy över hela Riga. Foto: Kungahuset.se

Europas Kulturhuvudstad

Sedan 1985 har EU utsett Europas Kulturhuvudstad. Riga och Umeå är Europas kulturhuvudstäder 2014. Kronprinsessparet är beskyddare för Umeå2014. I februari invigde Kronprinsessan Kulturhuvudstadsåret och torsdagen den 11 september besökte Kronprinsessparet åter Umeå2014.

Om Riga 2014

Våren 2010 fattade EU:s ministerråd beslutet att utse Riga och Umeå till Europas kulturhuvudstäder 2014.

Riga är Lettlands huvudstad och har cirka 700 000 invånare. Det är den största staden i Baltikum. Riga grundlades år 1201 och den äldsta medeltidspräglade delen av staden är uppsatt på Unescos världsarvslista. Marknadsplatsen med stora saluhallar i gamla zeppelinarhangarer är en av Europas största i sitt slag.

Rigas ansökan om att bli Europas kulturhuvudstad byggde på de tre principerna kreativitet, gränsöverskridande och nya former av interaktion. Som motto för sin satsning valde Riga det juridiska uttrycket “Force Majeure”. Med det menas att man vill stärka betydelsen av kultur som instrument för att förbättra städer och människors liv.

Statsbesök i Lettland

I mars i år var Kungaparet på ett två dagar långt statsbesök i Lettland, inbjudna av president Andris Bērziņš. Läs om besöket här.