Kronprinsessparet vid minnesceremoni för Förintelsens offer

Motiv: Kronprinsessan och Prins Daniel vid minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Motiv: Kronprinsessan vid högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag. Foto: Claudio Bresciani/TT

Måndagen den 27 januari närvarade Kronprinsessparet vid en minnesceremoni för Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer — samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Sedan 1999 har det varit en minnesdag i Sverige som uppmärksammas runt om i landet. FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

Vid ceremonin på Raoul Wallenbergs torg inledde Eskil Franck, överintendent Forum för levande historia, med att hälsa alla välkomna. Därefter talade demokratiminister Birgitta Ohlsson och Romani Rose, chef för Documentation and Cultural Centre of German Sinti and Roma, Tyskland.

Kören Amé sam rom framförde Gelem gelem, romernas nationalsång.

Dagen högtidlighålls bland annat av Forum för levande historia. Temat för deras arbete med Förintelsens minnesdag 2014 är romer under Förintelsen. 2014 är det 70 år sedan den så kallade Zigenarnatten i Auschwitz.