Kungaparet vid kyrkomötets öppnande

Motiv: Kungaparet vid kyrkomötets högtidliga öppnande i Uppsala domkyrka. Foto: David Sica/Stellapictures

Motiv: Helén Ottosson Lovén guidar Kungaparet genom utställningen ”Himlen är här” och visar bland annat en kungakrona som med största sannolikhet är Sankt Eriks begravningskrona från 1160. Foto: David Sica/Stellapictures

Tisdagen den 23 september närvarade Kungaparet vid kyrkomötets högtidliga öppnande i Uppsala.

Kyrkomötets öppnande inleddes med en mässa i Uppsala domkyrka. Vid öppningsceremonin hölls tal av bland andra kyrkomötets ordförande Karin Perers och ärkebiskop Antje Jackelén.

Kungaparet fick också en visning av Himlen är här – Människan och kyrkokonsten under tusen år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en jubileumsutställning med anledning av att Uppsala ärkestift fyller 850 år. I utställningen visas konst och konsthantverk som lånats från ett stort antal kyrkor i Uppsala stift, museer och bibliotek, i ett möte med samtida konst.             

Svenska kyrkan och kyrkomötet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrkomötet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och består av 251 ledamöter från hela landet.

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med 6,5 miljoner medlemmar. Kyrkomötets ledamöter väljs av medlemmarna, varav 249 väljs i direkta val och de återstående två väljs av de 31 kyrkoråden inom Svenska kyrkan i utlandet.