Kungen i Västerbottens län

Motiv: Kungen höll tal och klippte därefter banden. Invigningen hölls på dagen 104 år efter att Johan Bexelius registrerade W-varumärket för Västerbottensost. Foto: Calle Lindström/Stellapictures

Motiv: Kungen tog del av verksamheten på folkhögskolan Edelvik i Burträsk. Foto: Calle Lindström/Stellapictures

Motiv: I väntan på Kungen. Foto: Calle Lindström/Stellapictures

Onsdagen den 17 september var Kungen i Västerbotten för att inviga en ny anläggning på mejeriet i Burträsk och för att besöka företag i Skellefteå.

Under förmiddagen besökte Kungen folkhögskolan Edelvik i Burträsk där Angelika Lindberg, dramapedagog och student vid konstverkstaden, visade runt. Under rundvandringen mötte Kungen elever som berättade om sina utbildningar inom konst, film, litteratur och teater. 

Kungen tog del av en inspelning under besöket på folkhögskolan Edelvik. Inspelningen var ett samarbetsprojekt mellan elever vid teater- och filmutbildningen. Foto: Calle Lindström/Stellapictures

Kungen tog del av en inspelning under besöket på folkhögskolan Edelvik. Inspelningen var ett samarbetsprojekt mellan elever vid teater- och filmutbildningen. Foto: Calle Lindström/Stellapictures

Därefter gick resan vidare till Norrmejerier och Västerbottensost besökscenter. Kungen möttes av Bo Rasmussen, vd Norrmejerier, Thomas Rudin, ostmästare, och Ulf Greve, platschef. De berättade om Norrmejerier och Västerbottensosten, guidade runt i mejeriet och visade osttillverkningen. Kungen fick även se den utställning som beskriver Västerbottensosten och dess historik.

Därefter tog invigningsceremoni vid. Kungen höll tal:

"När det gäller mat och god matkultur, så har Västerbotten mycket att erbjuda. Många duktiga kockar kommer från Västerbotten. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på de fantastiska råvarorna som finns här. Jag tänker på renkött och röding från fjällvärlden, men även bär och svamp från skogen. Här i Burträsk gör ni något alldeles speciellt, nämligen Västerbottensost."

Läs Kungens tal i sin helhet.

Efter lunchen på Norrmejerier gick resan vidare med buss till Skellefteå.

Kungen välkomnas till Burträsk. Foto: Norrmejerier

Kungen välkomnas till Burträsk. Foto: Norrmejerier

I Skellefteå  besökte Kungen North Kingdom, ett digitala produktionsbolag med kunder världen över. Företagets vd David Eriksson hälsade välkommen och presenterade företaget och personalen.

Kungens dag i Västerbotten avslutades hos Nordic Sport, som är en av världens ledande leverantörer av friidrottsutrustning. Vd Emma Lundkvist tog emot och berättade om företaget.