Kungen lämnade över standar till Livgardet- se film här

Motiv: Kungen lämnar över standaret. Foto: Pelle T Nilsson/Smart Media/All Over Press

Onsdagen den 19 mars lämnade Kungen över ett nytt standar till Livgardet, något som sker med cirka 20 års mellanrum.

Kungen anlände till Livgardets kavallerikasern i Stockholm och möttes av  överste Joakim Martell, ställföreträdande chef för Livgardet. Under ceremonin höll Kungen också ett tal:

”Ansvaret är stort och innebär att ni som medarbetare vid Livgardet i alla lägen ska göra ert bästa. Dessutom ska alltid de grundvärderingar som Sveriges rike och Försvarsmakten vilar på tillgodoses. Som hederschef för Livgardet, är det därför med särskild stolthet och glädje, jag nu överlämnar ert nya standar.”

Läs hela Kungens tal här.

Standaret är handbroderat av HV Ateljé Öppnas i nytt fönster. och utförd i siden.

Fler bilder från standaröverlämningen finns att se på Livgardets Facebook-sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livgardet

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband och har en särskild koppling till Kungahuset, Kungen är idag hederschef för Livgardet. Livgardet anses grundat den 14 januari 1521, när Gustav Vasa valdes till hövitsman av allmogen i Dalarna. Gustav Vasa tilldelades då en vakt om 16 dalkarlar som skulle ansvara för hans säkerhet. När Gustav Vasa utropades till kung 1523 fick de första livgardisterna ansvara för skyddet av den svenska regenten och dennes boning. Dagens Livgardet bildades 2000 när dåvarande Svea Livgarde och Livgardets dragoner slogs samman. Läs mer om Livgardet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.