Prins Carl Philip sprang Lilla barnets lopp

Motiv: Prins Carl Philip springer Lilla barnets lopp i Hagaparken. Foto: David Sica/Stellapictures

Lördagen den 26 april deltog Prins Carl Philip i Lilla barnets lopp i Hagaparken i Stockholm. Arrangörer var Lilla barnets fond och alla intäkter från loppet går till svensk nyföddhetsforskning.

Löparna kunde välja att springa fem eller tio kilometer. För yngre barn fanns ett eget lopp. Prinsen som är beskyddare för Lilla barnets fond sprang 10 kilometer.

I Sverige föds allt fler barn och ungefär vart tionde barn behöver vårdas på en neonatalavdelning efter förlossningen på grund av någon sjukdom eller komplikation.  Forskningen kring dessa små, nyfödda barn är livsviktig och därför startade den nationella föreningen Lilla barnets fond för sex år sedan.

Om Lilla barnets fond

Lilla barnets fond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell förening som bildades 2008 med syfte att stödja medicinsk forskning och utveckling rörande det nyfödda barnet och dess framtida hälsa. Styrelsen ansvarar för all verksamhet. Under styrelsen arbetar en forskningsnämnd som handlägger alla ansökningar om forskningsmedel. Basen för all verksamhet är medlemmarna som i samband med bland annat årsmötet har inflytande genom sin rösträtt.

Lilla barnets fond är medlemmar i FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, sedan februari 2012. FRII verkar för att insamling drivs etiskt, transparent och professionellt och Lilla barnets fond har förbundit sig att tillämpa FRIIs kvalitetskod.

Sedan 2009 är Prins Carl Philip officiell beskyddare av Lilla barnets fond.