Bröllopsmiddagen på Drottningholms slott

Meny

Svenska delikatesser

Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche,

skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje,

matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum

och liten Västerbottenostpaj

Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris,

råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott

med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom

Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård

med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås,

morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar

"Pavlova" med italiensk maräng, smultronsorbet

och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron

Vin

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2008

Svenska snapsar och öl

eller

Trimbach Riesling Vieilles Vignes 2009 Alsace

Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne

Auxey-Duresses 1:er Cru 2010 LA Chapelle Dom. Lafouge

Sattlerhof Beerenauslese 2010 Südsteiermark

Dekorationer, dukning och bordslinne

Blommor


I taket svävar en stor krans av björklöv med hängande bågar av rosa blommor. Blommorna vid honnörsbordet är arrangerade i brännförgyllda bronser ur Kungl. Husgerådskammaren samlingar. Bakom brudparet en fond av ljusrosa pioner, hortensia och hundkex.

Glas


Glasen som användes vid middagen var de glas som skänktes till Kungaparet vid bröllopet 1976 av riksdag och regering.

Kuverttallrikarna


Kuverttallrikarna som användes vid huvudbordet beställdes av Karl XIV Johan, de övriga är från den senare delen av 1700-talet och förmodligen beställda av Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika samt Gustav III.

Förrätten


Tallrikar med Gustaf V:s monogram och Tre kronor. Rörstrand 1910.

Besticken är beställda av drottning Désirée, Bernadotternas första drottning. De har ett pålött monogram, EBD (Eugenia Bernhardina Desideria), och är helförgyllda. De tillverkades i Stockholm cirka 1830–40.

Fiskrätten


Tallrik med grönt blomstermotiv, Rosenthal Monbijou. Sent 1900-tal.

Besticken är av den välkända svenska modellen Olga. Gafflarna är svenska, tillverkade vid mitten av 1800-talet, medan knivarna i samma modell beställdes av Gustaf VI Adolf på 1950-talet.

Kötträtten


Tallrikar prydda med texten Drottningholms slott samt med kunglig krona, Rörstrand 1910.

Besticken beställdes av drottning Josefina och är i modellen Prins Albert.

Desserten


Tallrikar med fjäril och blomstermotiv märkta KPM,( Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin), 1800-tal.

Bordslinne


Bröllopslinnet består av Klässbolsdukar och över hundra år gamla servetter vävda i damastteknik. Det går åt cirka 640 kvadratmeter linne till hela bröllopsdukningen på Drottningholms slott.

Servetterna är vävda år 1891 i Lille i Frankrike av väveriet Lemaitre Demestre & Fils, som var beläget på Place de la Gare på Rue de Baisses 19. I mönstret finns svensk-norska unionsvapnet, vävt i mitten på servetten.

Alla servetterna, 500 stycken, som används tillhör till unionslinnet. År 1891 fanns det 999 servetter. Av dem används fortfarande 919, tack vare Fatburens skonsamma skötselmetoder. Behandling av kallmanglad damast görs enligt gammal tradition. Den består av 18 olika delmoment från fläckborttagning och tvättning till vikning, mangling och valsning. Linnet lagras i ett svalt förråd i minst tre månader innan de tas i bruk igen så att fibrerna hinner vila och hitta sin rätta form igen.

Mönstret i de 45 Fru Embla-dukarna är enkelt och utgör en fin bakgrund till dukningen. De är beställda från Klässbols med tanke på de middagar där man dukar med runda bord. Materialet är linne.

Till toppen